Over onsOnze passie voor de Wagyu
Onze eerste Wagyu koeOnze boerderij Wagyukoe wordt gerund door de boerenfamilie Nijhof, Wilfried, Yvonne en de kinderen Imco en Romee. In 1989 hebben wij in Delden een oud boerderijtje gekocht en gerenoveerd. Na deze klus geklaard te hebben zijn we in 1990 begonnen met het fokken en mesten van vleesvee. Daarnaast ging Wilfried elke week naar de veemarkt in Doetinchem en soms in Zwolle om dieren aan te kopen of juist te verkopen.

Einde van de veehandel?

Toen de mkz-crisis (mond en klauwzeer) uitbrak betekende dat het einde van de veehandel van Wilfried. Veemarkten werden gesloten en de handel van boer naar boer werd steeds moeilijker.
Op dat moment zijn we overgestapt op zoogkoeien, de blonde d’Aquitaine. De kalfjes werden een aantal maanden gezoogd bij de moeder waarna ze werden verkocht. Toch beviel ons dit ras niet helemaal. Deze dieren zijn erg zenuwachtig en raken snel in paniek. Soms ontstonden gevaarlijke situaties. De keer dat Wilfried onder een stier terecht kwam en een zwaar hoofdletsel opliep was het moment hier een punt achter te zetten. Langzaam hebben we afscheid genomen van de blonde koeien en zijn ons gaan orienteren op een ander ras.

Unieke koe vinden

Onze voorkeur ging uit naar een unieke koe, een eerlijke koe, een mooie koe om te zien en een koe die tevens gemakkelijk is in de omgang. Op een goede dag kwam onze dierenarts bij ons op bezoek om te vertellen dat hij een ras had gevonden wat aan onze wensen voldeed, de Wagyu-koe. We zijn ons hier in gaan verdiepen en kwamen al snel tot de conclussie dat het een exclusief ras is waarvan er in Nederland nog maar enkele bedrijven zijn. Daarnaast is het nauwlijks mogelijk dieren aan te kopen. Plots zagen we een advertentie in het vakblad de Boerderij waarin een aantal Wagyu-kalveren werden aangeboden. In januari 2007 hebben we hier 2 vrouwlijke kalfjes gekocht van 2 weken oud. Dit was het begin van onze Wagyu-story.

Vervolgens duurt het jaren voor je een bepaalde omvang hebt. Er werden in het begin meer stierkalfjes geboren dan vrouwelijke kalfjes, we konden moeilijk 100% Wagyu-sperma bemachtigen, soms sterft er een kalfje, allemaal zaken waardoor het enige tijd duurt. Ook werd ons langzamerhand duidelijk dat de Wagyu-koe een heel andere koe is dan de gemiddelde koe, ze gedraagt zich anders, ze heeft andere voeding nodig, de afkalftijd duurt langer en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Kortom, we hebben veel zelf moeten ontdekken en zelf oplossingen moeten bedenken.

Goede gezondheid van onze dieren

Vanaf het begin hebben we de insteek gehad ons toe te leggen op een goede gezondheid van onze dieren. Dit betekent dat we IBR- (koeiengriep), Leptospirose- (melkerskoorts) en BVD- (virus dat oa onvruchtbaarheid, misvormde kalveren of bloedingen kan veroorzaken) -vrij zijn en er alles aan doen deze status te behouden.

De stieren worden vanaf 1,5 jaar gekamt en gemasseerd. Eerst gebeurt dit op een laag pitje. Na enige tijd krijg je het vertrouwen van de koe en voer je de massage op. Vanaf een half jaar voor de slacht gebeurt het masseren zowel s’morgens als sávonds. Dit is erg intensief maar je ziet de dieren genieten.
Daarnaast krijgen ze dagelijks bier over het hooi toegediend en krijgen ze allerlei natuurlijke bijproducten in een combinatie die we zelf hebben bedacht. Onze koeien liggen in een ruim strobed wat dagelijks wordt opgestrooid en er klinkt de hele dag klassieke muziek. Allemaal voor het welzijn van de koe.

De combinatie voeding, massage, ruimte, rust en welzijn maakt dat het vlees van uitzonderlijke kwaliteit is. Kijk je in de stal dan lachen de koeien je toe.

Bier

De Wagyu koeien genieten dagelijks van hun bier. Deze versnapering krijgen de runderen om hun eetlust en de kw...

Lees meer

Bach

De stieren staan in een ruime stal waar constant klassieke muziek uit de luidsprekers komt. De stressloze stal...

Lees meer

Massage

Iedere wagyu koe wordt dagelijks 15 tot 20 minuten gemasseerd. De koeien genieten hier optimaal van en zijn al...

Lees meer